Eindelijk de knoop doorgehakt en maak je plannen vor een voetbalreis naar Buenos Aires? Natuurlijk wil je naar Boca Juniors, toch is er veel meer dan Boca Juniors en River Plate. In deze blog vertellen wij je meer over de overige 3 Cinco Grandes en andere grote clubs in Buenos Aires.

Nu is het zover, de knoop is doorgehakt. De beslissing is gemaakt. Jij gaat op voetbalreis naar Buenos Aires! Liefst met je vrienden natuurlijk, hopelijk wil er iemand mee. Boca Juniors staat bovenaan de lijst. La Bombonera, daar moet je zijn geweest. River Plate? Vaak spelen deze clubs niet in hetzelfde weekend hun thuiswedstrijden. Hoe ga je dit allemaal regelen?

En die andere clubs zijn er natuurlijk! Welke precies? Wij vertellen jou in deze blog vertellen meer over de Cinco Grandes van Argentinië en over de andere clubs in Buenos Aires die een bezoek meer dan waard zijn.

De Cinco Grandes van Argentinië

Het Argentijnse voetbal kent 5 voetbalclubs die in het verleden zijn benoemd tot Grande. Vandaar de naam Cinco Grandes. Deze 5 clubs zijn: Boca Juniors, Independiente, Racing Club, River Plate en San Lorenzo. De benoeming tot een Grande had in het jaar 1937 te maken met het stemrecht van een club in het Argentijnse voetbal. Een Grande kreeg meer stemrecht. Als club kon je een Grande worden door minimaal 20 jaar in de hoogste afdeling te voetballen, minimaal 15.000 socios te hebben en je moest een keer kampioen zijn geworden. Op dat moment voldeden de 5 genoemde clubs aan deze 3 eisen.

Geen Grande, maar er is zoveel meer

Dit zijn natuurlijk niet de enige clubs in Buenos Aires die op het hoogste niveau spelen. Wat te denken van Velez Sarsfield, Huracán, Barracas Central en Argentinos Juniors, de club van Diego Armando Maradona? Ook zij komen uit de stad Buenos Aires.

Dan zijn er ook nog clubs uit de provincie Buenos Aires en spelend op het hoogste niveau, zeg maar spelend in de voorsteden van Buenos Aires. Deze clubs zijn Lanús, Banfield, Arsenal Sarandi, Chacarita Juniors, Tigre, Belgrano en Platense.

Naast al deze clubs vind je 50 kilometer zuidelijker in de stad La Plata nog twee grote clubs, namelijk Estudiantes en Gimnasia y Esgrima.

Keuzestress

Het is bijna niet voor te stellen, maar in de stad en voorsteden van Buenos Aires spelen dus in totaal 18 clubs op het hoogste niveau. Met een voetbaleis naar Buenos Aires maak jij je droom waar, maar je ondertussen krijg je gewoon last van keuzestress! Naar welke club moet je nu naartoe en welke niet? Elke club heeft zijn voor- en nadelen. Wij proberen jou te helpen en zetten een aantal clubs op een rijtje die wij interessant vinden.

Argentinos Juniors

De club van Diego Armando Maradona, zoals het stadion tegenwoordig ook heet. De club waar hij is opgegroeid en tot zijn 20e jaar is gebleven. Waar hij in de rust van wedstrijden van het eerste elftal zijn kunsten mocht vertonen. De club Argentinos Juniors verdiende zoveel geld aan zijn verkoop dat ze een aantal goede spelers konden kopen, kampioen van Argentinië werden en zelfs in de finale stonden van de Copa Libertadores. Juventus blijkt uiteindelijk te sterk. Het stadion is mooi onderhouden en de club is trots op het verleden met legende Maradona. Het stadion van Argentinos Juniors ligt bovendien in een redelijk goede wijk van Buenos Aires. Een mogelijke must-see.

Lanús

Club Atlético Lanúus is een club uit de gelijknamige voorstad in de provincie Buenos Aires. De grote concurrent van Lanús is het verderop gelegen Banfield. Waar het vroeger heen en weer schommelde tussen de het eerste en tweede niveau is men nu bezig een stabiele club te worden. Sinds de jeugdopleiding serieus is opgezet, spelen er veel jeugdspelers in het eerste elftal. Jaren geleden is de club zelfs het Argentijns kampioen geworden. De grote rivaal is het even verderop gelegen Banfield.

Racing Club

Racing Club is een Grande uit de provincie Buenos Aires. Geografisch gezien ligt de club het twee kilometer ten zuiden van Boca Juniors. Racing Club heeft zich altijd een echte Argentijnse club gevoeld. De club speelt om deze reden in de kleuren van het Argentijnse elftal. Lichtblauw met wit gestreepte shirts. Het heeft in het verleden vele prijzen gewonnen. Het Argentijnse kampioenschap en de Copa Libertadores werden gewonnen, de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League. Het stadion van Racing Club is een waar pareltje. Het is cirkelvormig en heeft de bijnaam El Cilindro. De grote rivaal van Racing Club is ook een Grande, dat is buurman Independiente. De stadions van deze rivalen uit Avellaneda liggen letterlijk 200 meter uit elkaar.

Huracán

Het stadion van Huracán zou eigenlijk onderdeel moeten uitmaken van jouw voetbalreis naar Buenos Aires. De tribunes liggen dicht op het veld wat overduidelijk een positieve invloed heeft op de sfeer in het stadion. Gezien de successen in het verleden wordt Huracán ook wel de zesde Grande genoemd. De grote rivaal van deze club is Grande San Lorenzo.

Independiente

Independiente, de Argentijnse club die de meeste Copa Libertadores op haar naam heeft staan. Het stadion van Independiente is er eentje om gezien te hebben. De mooie steile tribunes worden compleet gemaakt door de hoeken van het stadion, lijkend op de bekken van een eng monster.

San Lorenzo