Diego Maradona, geboren op 30 oktober 1960 in Lanús, Buenos Aires. Een voetbalicoon. Een voetballiefhebber pur sang, maar ook was er altijd de controverse. De vraag is er voor ons altijd wel, wie is er groter? Maradona of Messi? Voor de Argentijnen is dit geen vraag, er is geen discussie. Maradona is de grootste. In deze blog zullen we ons richten op zijn tijd in Buenos Aires, waar hij speelde voor zowel Argentinos Juniors als Boca Juniors. Laten we duiken in de beginjaren van het leven van van ’s werelds grootste voetballer.

De ontdekking van het talent Maradona

Diego Maradona groeide op in de straten van Buenos Aires, waar hij ging voetballen bij de club uit de wijk: Estrella Roja. Van deze club ging hij naar Los Cebollitas waarna even later hij werd opgemerkt door een scout van Argentinos Juniors, een club in de wijk La Paternal. Bij Argentinos Juniors had hij het goed. Om in het Argentijnse voetbal te overleven moet de club het namelijk hebben van een goede jeugdopleiding. Zo komen bijvoorbeeld ook Redondo en Riquelme uit de jeugdopleiding van Argentinos Juniors.

De talenten van Maradona waren natuurlijk onmiskenbaar. Toen Maradona 12 jaar was besloot de club tot iets opmerkelijks: in de rust van de wedstrijden van het eerste elftal mocht hij zijn kunsten vertonen. Het leek wel of de club de supporters warm wilde laten draaien om te blijven kijken naar de wedstrijden van het eerste elftal. Uiteindelijk mocht hij op 15-jarige leeftijd zijn debuut maken in de wedstrijd tegen Talleres de Cordoba. Zijn haardos en lichtvoetigheid bezorgden hem de bijnaam ‘Pluisje’.

Uiteindelijk speelde hij van 1976-1981 bij Argentinos Juniors. In het hedendaagse voetbal is dit onmogelijk, maar er waren verschillende reden dat hij relatief lang bij Argentinos Juniors bleef voetballen. Bij de club voelde hij zich thuis en voelde het respect van de mensen. De club zorgde voor een goed huis waar het gezin Maradona in kon wonen. Daarbij waren de grote Argentijnse clubs arm waardoor ze hem niet konden betalen. En een belangrijke reden: omdat het WK 1978 voor de deur stond mocht hij niet naar het buitenland worden getransfereerd. 

Aanrader: breng een bezoek aan Argentinos Juniors

Een bezoek aan het stadion van Argentinos Juniors is een absolute aanrader. In de wijk La Paternal zijn tal van murals van Maradona te vinden. Ook de buitenkant van het stadion staan vele murals van Maradona, echt een geweldig gezicht. Als je er toch bent neem dan een stadiontour. Je bezoekt natuurlijk het museum in het stadion. Enigszins klein maar heel bijzonder aangezien alles in het museum is geschonken door supporters of ex-spelers van de club. En dat zijn niet zomaar ex-spelers want naast Maradona zijn de bekende namen wel Riquelme, Redondo, Coloccini en natuurlijk ook MacAllister. Het laatste deel van het museum is geheel gewijd aan de allergrootste: Diego Armando Maradona. Nadat je het museum hebt bezocht wordt je via het veld meegenomen naar de andere lange zijde van het stadion, want daar heeft de club een kapel ingericht voor volksheld Maradona. Specialer dan dit ga je het niet krijgen.

De overstap naar Boca Juniors

Argentinos Juniors was geen grote club en omdat hij toch een prijs in Argentinië wilde winnen wilde hij eerst naar een Argentijnse topclub voordat hij naar Europa zou gaan. Uiteindelijk werd het Boca Juniors, van oorsprong een arbeidersclub wat goed paste bij Maradona. Boca Juniors kon hem niet betalen en er werd afgesproken dat hij eerst op leenbasis uit zou komen. Na één jaar zou de transfersom van 1 miljoen pond worden betaald. In dat jaar werd Maradona kampioen met Boca Juniors, maar omdat de club niet aan de betalingsverplichting kon voldoen moest Maradona al na een jaar vertrekken bij Boca Juniors. Hij ging spelen bij FC Barcelona dat één miljoen pond betaald. Dit geld werd overgemaakt naar Argentinos Juniors.

Na het vertrek van Maradona naar Boca kon Argentinos Juniors zich ternauwernood handhaven wat ten koste ging van San Lorenzo. Maar nadat de cub het transfergeld van Maradona ontving was de club rijk. Argentinos Juniors investeerde dit geld verstandig en kocht een aantal goede spelers. Dit pakte goed uit en een jaar later was de club landskampioen. Een jaar later werd zelfs de Copa Libertadores gewonnen, de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League.

Hij werd een symbool van de arbeidersklasse, een bron van trots voor de Argentijnse bevolking en een inspiratiebron voor generaties voetballers die na hem kwamen. Zijn liefde voor het spel en zijn ontembare geest maakten hem tot een held in Buenos Aires en ver daarbuiten. Zijn prestaties bij Argentinos Juniors en Boca Juniors hebben zijn nalatenschap versterkt als de grootste speler aller tijden.

Voetbalreizen naar Boca Juniors en Argentinos Juniors

Argentinos Juniors en Boca Juniors zijn clubs die eigenlijk niet mogen ontbreken wanneer jij in Buenos Aires bent. Voor voetbalreizen naar Boca Juniors ben je bij ons aan het juiste adres, deze vind je hier. Voor een bezoek aan Argentinos Juniors kun je terecht via ons arrangement Vamos Boca.