Als je een willekeurige voetballiefhebber vraagt wat er bovenaan zijn bucketlist staat, dan is het een voetbalreis naar Buenos Aires. De absolute voetbalhoofdstad van de wereld en dan met name La Bombonera, het stadion van Boca Juniors. In deze blog geven wij tips en tricks voor het plannen van een voetbalreis naar Buenos Aires.

Informatie voor je voetbalreis Buenos Aires

Het is echt waar, Buenos Aires is echt ongekend. Elke wijk (barrio) heeft zijn eigen voetbalclub (en dat zijn er nogal wat) waarbij de cafeetjes in de wijk behangen zijn met souvenirs van de voetbalclub. Van de rijkere bariio’s waarin bijvoorbeeld River Plate ligt, tot de meer armere barrio’s zoals bijvoorbeeld La Boca, de barrio van Boca Juniors. Maar ook, het heerlijke eten en drinken, de gegrilde stukken vlees en de mooie wijnen, het nachtleven, maar natuurlijk ook de geboortestad van de grootste voetballer ooit: Diego Armando Maradona. Buenos Aires heeft het allemaal. Dompel je onder, laat je leiden door de vele voetbalclubs en het komt helemaal goed.

Het speelschema

De Argentijnse voetbalhoofdstad heeft keus te over qua voetbalclubs. Er spelen veel clubs op het hoogste niveau (Primera Division), maar ook de 2 lagere divisies is er keus te over. Als je wilt kun je elke avond een voetbalwedstrijd bezoeken op welk willekeurig niveau. Op zaterdag en zondag worden de grote wedstrijden gespeeld. Op prime-time worden de grote wedstrijden zoals Boca Juniors – River Plate uitgezonden. De toerist die een wedstrijd wilt bezoeken moet wel ruim om de weekenden heen plannen. De wedstrijden worden pas 2 weken voor de wedstrijd definitief vastgesteld.

De Argentijnse competitie start eind januari en stopt in november met een kleine break eind juli/begin augustus, de winterstop zeg maar. In de competitie zitten op dit moment 28 ploegen. Tot en met juli worden er 27 wedstrijden gespeeld en dat houdt dus in dat er alleen een enkele ronde wordt gespeeld. Er worden nog 14 wedstrijden na de zomerstop gespeeld. Elke ronde kent een winnaar en aan het eind van het seizoen spelen beide winnaars tegen elkaar om het Argentijnse kampioenschap. De degradatieregeling is ook een bijzondere. De resultaten van de laatste 4 jaar worden bij elkaar opgeteld zodat het kan betekenen dat de ploeg die als laatste eindigt in de competitie niet degradeert.

Veiligheid in de stadions

In het Argentijnse voetbal zijn uitsupporters niet welkom bij de wedstrijden. Er was veel geweld in de jaren 90 en rond de stadions en de Barras Bravas waren hier verantwoordelijk voor. De Barra Brava is de harde kern van de voetbalclub. Het is nu dus redelijk veilig, maar gebruik wel je gezonde verstand. De ene wijk is nu eenmaal veiliger dan de andere wijk. Voetbalclubs liggen soms zelfs in krottenwijken. Draag daarom bijvoorbeeld ook vooral niet zichtbaar dure horloges en fotocamera’s, dat mag voor zich spreken. Bij sommige clubs is het beter om je door de taxichauffeur binnen de stadionpoorten te laten afzetten. 

Er is meer dan Boca Juniors en River Plate

De meeste voetballiefhebbers willen toch een wedstrijd bezoeken van Boca Juniors of River Plate en dat is logisch. Maar er is natuurlijk veel meer dan deze twee clubs. Wat denk je van de derby van  Avellaneda tussen Independiente en Racing Club? Beide clubs hebben fantastische stadions en ook nog op een steenworp van elkaar. Voor Maradona was het beste publiek dat van San Lorenzo. Huracan heeft het meest monumentale stadion. Dan moeten we het ook nog een keer hebben over Velez Sarsfield en de eerste club van Maradona Argentinos Juniors. En in de voorstad La Plata voetbalt er ook een bekendheid: Estudiantes de la Plata. Er is dus nog genoeg stof over voor een volgende blog.

Ben je al enthousiast geworden over een voetbaltrip naar de voetbalhoofdstad van de wereld? Onze arrangementen voor voetbalreizen naar Argentinië en naar Boca Juniors en River Plate vind je hier.