Boca Juniors. Elke voetbalfan droomt weg bij de gedachte aan deze club. En natuurlijk de superclássico die erbij hoort, de wedstijd Boca Juniors – River Plate. Maar wat is nu precies de historie van de club en regel je een voetbalreis naar Boca Juniors?

De historie van de wijk La Boca

Voetbalclub Boca Juniors valt niet los te zien van de wijk waarin de club is gelegen: La Boca (Spaans voor De Mond). La Boca is van oudsher een immigrantenwijk. Na de Spaanse kolonisatie bevrijdde de Argentijnen zichzelf van het Spaanse juk en werd het in 1816 onafhankelijk. Er waren grote mogelijkheden voor het land en hiervoor waren mensen nodig: de grote immigratiestroom kwam op gang. Halverwege de 19e eeuw streken  in de havenwik La Boca de Italiaanse immigranten neer, voornamelijk uit Genua. Het is niet zeker, maar La Boca kan zijn vernoemd naar de wijk Boccadasse in Genua.  De armoede was groot en de havenarbeiders werden slecht betaald. Hierdoor ontstond er een opstand waarbij de Genuese havenarbeiders een onafhankelijke staat wilden vormen: Republica de la Boca. Dit werd uiteraard niet geaccepteerd en de kop ingedrukt, maar nog steeds is deze leus zichtbaar in de wijk.

De oprichting van Boca Juniors

Ondanks hectische tijd werd er ook een voetbalclub opgericht: Boca Juniors, de trots van de wijk.  Om te bepalen in welke kleuren de club moest spelen gingen de oprichters van de club naar de haven. Daarbij spraken zij af dat de vlag van het eerste schip wat ze zagen bepalend zou zijn. Het werd een Zweeds schip en sindsdien zijn de clubkleuren gelijk aan de Zweedse vlag: geel en blauw. De armoede in de wijk deed aartsrivaal River Plate mede doen besluiten om naar een ander deel van de stad te verhuizen, maar Boca Juniors bleef de wijk trouw. Uiteindelijk werd in 1940 het befaamde stadion La Bombonera gebouwd. Vandaag de dag is de wijk La Boca opgeknapt omdat Boca Juniors de wijk tot een toeristische trekpleister heeft gemaakt.

Een wedstrijd Boca Juniors bezoeken

Boca Juniors behoort tot de Cinco Grandes van Argentinië, de 5 grootste clubs. Naar Boca Juniors zijn dit River Plate, Independiente, Racing Club en San Lorenzo. Als je kijkt naar de gewonnen prijzen steken er twee clubs met kop en schouders boven de rest uit: Boca Juniors en River Plate. Dit ondanks dat Independiente het meeste van de clubs de Copa Libertadores heeft gewonnen, de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League.

Wedstrijdtickets van Boca Juniors kun je helaas niet online kopen. Alle kaarten zijn in handen van de socios van de club wat het vrij lastig maakt om je voetbalreis naar Boca Juniors ruim van te voren te plannen. Er zijn echter meer wegen die naar La Bombonera leiden. Socios verkopen hun ticket voor sommige wedstrijden aan toeristen om zo extra geld te verdienen. Dus is het zaak om te weten waar ze deze kaarten (plastic supporterspassen) aanbieden. Dit gebeurt bijvoorbeeld op Viagogo maar dit is niet altijd even zuiver op de graad.

Het is daarom handig om contacten te hebben in Buenos Aires zelf en daar kunnen wij jou in ontzorgen. Onze agent heeft de contacten met de socios en kan jou dus van kaarten voorzien. Omdat het stadion van Boca Juniors niet goed met het openbaar vervoer te bereiken is, wordt je door onze gids bij het stadion afgezet. Uiteraard wordt je ook weer opgehaald. Ook verzorgen wij een goed hotel in een goede buurt van de stad. Bij aankomst in het hotel een OV pas en een Argentijnse Sim kaart voor je klaar zodat je ook hier geen omkijken naar hebt.

Nu lees je deze blog omdat je jouw droom werkelijkheid wilt laten worden. Je bent nog één stap verwijderd van ons mooie aanbod.